Hiihtokoulu

Keminsuun Kisan Hiihtokoulu kokoontuu talvikuukausien ajan Kallinkankaan hiihtokeskuksessa. Oppilaat jaetaan ryhmiin iän ja taitotason mukaan. Jokaisella ryhmällä on oma ohjaajansa ja apuohjaajia.

Pienten aloittelevien ryhmissä opitaan suksilla liikkumista leikin kautta - tasapainoillaan, liutaan ja kaatuillaan. Opetus tapahtuu tasamaalla aivan alamajan läheisyydessä.

Kun suksilla liikkuminen alkaa sujua, isompien ryhmissä opitaan hiihtotavat ja niiden eri tekniikat, eikä aikaakaan kun siirrytään mäkiin ja opitaan nousu- ja laskutekniikat.

Kilpahiihtäjille on oma ryhmänsä.

Myös aikuisten hiihtokoulu järjestetään, mikäli osallistujia on riittävästi. Aikuisten hiihtokoulun hinta on 50 €, joka sisältää  yhden infon sekä viisi hiihtokertaa.

Hiihto on monipuolinen, koko perheelle sopiva liikuntamuoto, jolle hiihtokoulu antaa hyvän perustan. Kun hiihdon opetus on viikottaista (ei hiihtokoulua vkolla 10), tulee säännöllisesti lähdettyä ulos ja suksille, ja hiihtotaito kehittyy kuin itsestään.

Toivon mukaan tapaamme myös sinut ja perheenjäsenesi hiihdon parissa.

HUOMIOITAVIA ASIOITA HIIHTOKOULULAISILLE JA VANHEMMILLE

Tarkista ennen ensimmäistä hiihtokoulun kokoontumiskertaa, että lapsesi varusteet ovat kunnossa: sukset ja sauvat ovat oikean mittaiset, suksien siteet toimivat, sauvojen lenkit ovat oikean pituiset ja ehjät, hiihtokenkien kiinnitys ehjä jne. Harjoitelkaa jo etukäteen kotona hiihtokenkien kiinnittämistä siteisiin ja kenkien irroittamista siteistä, samoin sauvojen hihnojen pujottamista käteen. Tarkista myös ennen jokaista harjoituskertaa suksien voitelu varsinkin pitovoiteen osalta. Kelinmukainen (pito)voitelu helpottaa hiihtotekniikoiden harjoittelua.

Hiihtoon sopii kerrospukeutuminen. Kerrospukeutuminen on hyvä keino suojautua pakkasta ja viimaa vastaan (esim. aluskerrasto, välissä kosteuden siirtävä välivaatekerta ja päällimmäisenä tuulen pitävä, mutta hengittävä puku). Reippaalla pakkasella ja tuulisella säällä korvat ja posket suojataan vaikka kypärämyssyn tai tuubihuivin + pipon kera, käsineet/rukkaset voivat olla mieluummin liian paksut kuin ohuet. TOPPAPUKU ON USEIN LIIKKUVALLA, HIIHTÄVÄLLÄ LAPSELLA LIIAN KUUMA, SAMOIN KARVAHATTU. Hiihtokenkiin on hyvä mahtua tavallisen sukan lisäksi villasukat.

Muistathan myös, että wc-reissuja on hankala tehdä kesken hiihtokoulun.

Tulethan ajoissa paikalle reippaalla mielellä ja sopivasti syöneenä.

Muista myös kertoa ohjaajalle, jos sinulla on jotakin erityistä huomiota / mahdollisia toimenpiteitä vaativa sairaus (esim. astma) ja lääkitys siihen itselläsi mukana.

Vauhdikkaita hiihtokouluiltoja!
 

SUKSIEN JA SAUVOJEN MITAT

Suksien mitat ovat lyhentyneet luistelun myötä, myös perinteisen suksien. Käytännössä muutamien senttien pituusero ei vaikuta ominaisuuksiin. Tärkeintä on löytää hyvä suksipari. Onko se 5 cm pidempi vai lyhyempi, ei ole oleellista, mutta suksien toiminnalliset erot saattavat olla hyvinkin suuria.

Taulukko: Suksien ja sauvojen mitat

Perinteisen sukset:Oma pituus + 15 - 25 cm
LuistelusuksetOma pituus + 10 - 15 cm
Perinteisen sauvat0,83 - 0,86 x oma pituus
Luistelusauvat
Sauvarinnesauvat
(sauvarinteessa ja suolla)

0,88 - 0,91 x oma pituus
0,76 - 0,79 x oma pituus

 Sauvojen pituutta valittaessa kannattaa alkuvaiheessa käyttää pienempiä kertoimia, koska hiihtotekniikat on helpompi omaksua lyhyillä sauvoilla.

 

Hiihtokengät ja siteet

Perinteiseen hiihtoon soveltuvat hiihtokengät ovat matalavartiset ja niiden pohja on luistelukenkiä löysempi. Luistelukengissä on korkeampi, nilkkaa tukeva varsi ja ne ovat sekä kiertojäykät että pohjasta jäykät. Nämä seikat parantavat suksen hallintaa luisteluhiihdossa. Vastaavasti perinteisille ja luistelusuksille on olemassa oma suksisiteensä.

Useilla valmistajilla on myös ns. combi -yhdistelmäkenkiä ja suksisiteitä, jotka ovat suunniteltu sekä luisteluun että perinteiseen hiihtoon.

 

Pienen lapsen hiihtovälineet

Hiihdon harrastus lähtee välineistä. Kun lasten hiihtovälineitä hankitaan, niin tärkein kriteeri on niiden toimivuus. Suksilla, jotka eivät pysy jalassa, ja jotka liukuvat vain taaksepäin, sammuu innokkaankin ensihiihtäjän kipinä.

Lapsen ensimmäiset sukset (2-4v)

·suksilla kävellään, suksella liukuminen ei ole vielä löytynyt
·nämä voivat olla lenkkisukset
·löysät sukset
·hyvä pito, ei saa liukua taaksepäin, pitopohja, pitovoideteippi
·sauvoilla pidetään tasapainoa, lyhyet

Lapsen seuraavat sukset (4-10v)

·liukuminen on löytynyt
·sukset, jossa on kärkisiteet
·omatoiminen hiihtäminen, sukset pitää pystyä laittamaan itse jalkaan ja pois => riittävän herkästi toimivat siteet
·yleisimmät kenkä-side järjestelmät Salomon SNS ja Rottefella NNN
·suksen pituus 5-10 cm hiihtäjää pidempi
·sauvan pituus, rinnan korkeudelle
·löysät sukset, hiihtäjän paino yhdellä jalalla => suksen keskikohta osuu lumeen
·jotta ylämäetkin nousevat, tarvitaan pitoa, esim. voide tai pitovoideteippi

Lapsen seuraavat sukset (7-12v)

·alkaa olla valmiudet luisteluhiihtoon
·sukset joilla voi hiihtää sekä perinteistä että luistella
·suksen pituus 10-15 cm hiihtäjää pidempi
·sauvan pituus, olkapään tasalla
·sukset, joissa on sivuleikkaavuutta= keskeltä kapeampi
·perinteisen hiihdossa käytetään pitovoiteita
·luistellaan pitovoiteiden kanssa tai otetaan pois
·hiihtokenkä korkeavartinen ja nilkkaa tukeva (combi-kenkä)

Lapsi kasvaa vauhdilla. Jotta välineet toimivat, joutuu uudet välineet hankkimaan lähes joka vuosi. Kasvunvaraa ei välineissä hirveästi kannata olla, koska se hankaloittaa etenemistä. Hiihtokenkään voi mahtua normaalisukka + villasukka. Aina ei tarvitse ostaa uusia välineitä, myös hiihtoseurat järjestävät välineiden kierrätystä.

 

Hiihtokouluhinnasto 2018

70€ 1 lapsi 
115€ 2 saman perheen lasta 
150€ useampi kuin kaksi saman perheen hiihtokoululaista (lapsia, aikuisia) 
50€ aikuisten hiihtokoulu 

Kaikkien maksun piiriin kuuluvien perheenjäsenten tulee asua samassa osoitteessa.

Maksu tulee suorittaa Keminsuun Kisa ry:n tilille 
FI93 5131 2740 0097 22 viimeistään 15.1.2018, jotta Skipassit saadaan ajoissa tilattua ja vakuutukset hiihtäjille voimaan.

Muistathan merkitä maksun yhteydessä viestikenttään hiihtokouluun osallistuvien nimet.

Huippuaikuisen valmennusvideo on osa lasten Urheilun Pelisääntöjä. Nuori Suomi ry:n julkaisemassa videossa on tiivistetty 5 minuuttiin tärkeät asiat, joita urheilevan lapsen vanhemman olisi hyvä pohtia.